باتری های سرب اسید (Sealed Lead Acid) دیزل ژنراتور
باتری سرب اسید در سال 1869 توسط یک مخترع فرانسوی ساخته شد . باتری های سرب اسید با ولتاژ نسبتاً زیادی در حدود 2 ولت و در جریان های مختلف از ده ها تا صدها آمپر در حال تولید است . علاوه بر این سرب ماده ای است که به وفور در دسترس است که باعث شده است که این نوع از باتری های صرفه اقتصادی داشته باشد.
اگرچه باتری های سرب اسید از نظر چگالی انرژی به طور قابل توجهی توانایی کمتری در برابر باتری های لیتیوم یون دارند اما امروزه باتری های سرب اسید پرکاربردترین نوع باتری قابل شارژ مورد استفاده قرار گرفته است .
باتری
ها برای تأمین جریان استارت موتورهای دیزل مورد استفاده قرار میگیرند ،
بنابراین برای عملکرد صحیح سیستم یک ضرورت حساب میشوند.
باتری های سرب اسید (Sealed Lead Acid) مورد استفاده در موتورهای دیزلی و بنزینی ، منابع تغذیه UPS ، مراکز سوئیچ و تجهیزات مخابرات ، سرورها و شبکه هاي رایانه ای ، تجهیزات نیروگاهی ، سیستمهای حفاظتی و ایمنی ، تجهیزات مهندسی پزشکی ، تجهیزات اندازه گیری و آزمایشگاهی ، سلولهای خورشیدی (فتو ولتائیک)، آسانسور ، درب های اتوماتیک ، دزدگیرها ، اسباب بازی های شارژی و غیره استفاده می شود.
تعمیر و نگهداری باتری های دیزل ژنراتور
تعمیر و نگهداری باتری ژنراتور برای اطمینان از ظرفیت و قدرت آنها جهت روشن شدن موتور بسیار مهم است و بعنوان یک تجهیز احتیاطی که باید به طور معمول هر 2 سال یکبار تعویض گردد.
اهمیت تعمیر و نگهداری باتری دیزل ژنراتورها با توجه به استانداردهای مرتبط (EGSA) ژنراتور گزارش می شود که حدود نیمی از خرابی دیزل ژنراتورهای اضطراری به دلیل مشکلات باتری است. انتخاب صحیح باتری و نگهداری صحیح آن می تواند از اکثر خرابی های باتری جلوگیری کند.
عوامل خرابی باتری دیزل ژنراتور
موارد زیر نشانه های اصلی خرابی باتری موجود یا معلق است
1- عملکرد محلی
یکی از دلایل تخریب باتری های سرب اسید ایجاد یک واکنش شیمیایی بین صفحات باتری که بر اثر عدم استفاده طولانی مدت از باتری است بوجود می آید . تولید کنندگان باتری توصیه می کنند هر باتری سرب اسید و نیکل کادمیوم را که سه ماه از زمان نصب آن میگذرد باید شارژ کرد.
2- ولتاژ سلول
ولتاژ هر سلول برای عملکرد باتری بسیار مهم است به گونه ای که با توجه به تغییرات ولتاژی از سطح توصیه شده در هر سلول سریعا باید با توجه به نمودار نگهداری باتری ثبت و ردیابی شود.تنها یک سلول با افت ولتاژ میتواند ولتاژ کلی باتری را کاهش دهد و منجر به قدرت کمتری جهت استارت دیزل ژنراتور شود.
3- متعادل بودن سلول
اگر یک سلول نتواند به صورت مساوی با دیگر سلول ها شارژ شود نشان دهنده مشکل داربودن باتری های سرب اسید خواهد بود . شارژ کم به تدریج باعث سولفاته شدن صفحات منفی و به طبع آن کاهش عمر باتری یا ظرفیت باتری های سرب اسید میشود . شارژ بیش از حد باعث از بین رفتن شبکه های صفحات مثبت در باتری های سرب اسید شده و بر خلاف آن این موضوع در باتری های نیکل کادمیوم NiCd اثر گذار نخواهد بود.
4- وزن مخصوص (SG)
SG نشان دهنده وزن الکترولیت است.الکترولیت سنگین تر یعنی بار سنگین تر.SG کم نشانگر سولفاته شدن صفحه در نتیجه خراب شدن سلول و کاهش ظرفیت باتری را در بر خواهد داشت.
5- اتصالات باتری
اتصالات ترمینال های مثبت و منفی با گذشت زمان ممکن است شل و سولفاته شوند و باعث گرمای بیش از حد شوند و همچنین آلودگی بالای باتری می تواند منجر به هدایت بین قطب ها شود.
مراحل شروع استارت یک موتور دیزل از سه بخش تشکیل شده است:
مرحله اول : Breakaway
که اولین و مهمترین مرحله از وظایف باتری است زیرا تلاش اولیه برای استارت چرخش موتور در حالت سکون است.
مرحله دوم : Cranking
پس از مرحله جداسازی موتور شروع به چرخش میل لنگ می کند اما هنوز روشن نشده است،در طی این چرخه ولتاژ ، جریان و سرعت موتور نسبتاً ثابت باقی می مانند.
سرانجام موتور روشن می شود ، جریان باتری به سرعت افت کرده و ولتاژ آن به مقدار نامی شارژ توسط دینام موتور دیزل میرسد